Pape u katedrali

Pozdrav nadbiskupa mons. Josipa Bozanića Svetome Ocu

Sveti Oče!
Duboko sam zahvalan Bogu na velikom daru što Vas mogu primiti u ovome nadbiskupskom dvoru u Zagrebu. Sveti Oče, duboko ganut pozdravljam Vas u ime svih hrvatskih biskupa, svih naših, uzoritih i preuzvišenih gostiju, kao i u svoje ime.

Sveti Oče, naša nadbiskupija osjeća se počašćenom zbog povlastice da Vas može po drugi put primiti. Prošle su četiri godine od Vašega prvog pastoralnog pohoda Hrvatskoj. Budući da nas ove godine ponovno častite svojom nazočnošću, naša je radost velika i naša zahvalnost neizmjerna. Vaš dolazak smatramo izvanrednim darom.

Pozdravljam ovdje nazočne uzorite kardinale, preuzvišene nadbiskupe, biskupe i prečasnu gospodu svećenike te svima želim ugodni boravak s nama i među nama.

Katolička Crkva danas slavi blagdan Anđela čuvara. Čast mi je što u ovoj osobitoj prigodi mogu izraziti svoje čestitke državnom tajniku uzoritom gospodinu kardinalu Angelu Sodanu, državnom tajniku Njegove Svetosti. Uzoriti gospodine, zahvalan sam Vam na Vašemu hvalevrijednom služenju Svetoj Stolici te na ljubavi i pozornosti kojom pratite Crkvu u Hrvata. Ad multos annos!

Sveti Oče, ova večer za hrvatski narod ima osobito značenje. Svi su u pokretu. Mladi su se pješke uputili prema Mariji Bistrici. Brojni hodočasnici iz svih dijelova naše zemlje putuju prema našemu nacionalnom svetištu. Ovo će biti noć tišine i molitve u očekivanju velike radosti. Kardinal Alojzije Stepinac je naša radost. On je znak naše vjernosti Bogu i Katoličkoj Crkvi.

Božja providnost željela je da „Papa iz daleke zemlje“, Poljske, koja nam je draga i blizu, pro- glasi blaženim mučenika komunizma dvadesetog stoljeća. To su „znaci vremena“ kojima Bog progovara kako bi sve to postalo jasnije i razumljivije.

Sveti Oče, mnoge vrijednosti koje su se u svijetu i čovjeku bile udaljile od Boga, Njemu su se ponovno približile u tijeku Vašega pontifikata. Vi ste znak Božje blizine u svijetu.

Sveti Oče, hvala Vam još jednom.*
 
* prijevod s talijanskog jezika

Službeni vjesnik Zagrebačke nadbiskupije, godište LXXXV., br. 3, Zagreb, 1998., str. 11.
Podijelite na: