Pape u katedrali

Pozdrav nadbiskupa Ante Jurića

Sveti Oče!

Pozdravljam Vas s posebnim osjećajem na ovoj solinskoj - salonitanskoj svetoj grudi i ovome Gospinu Otoku. Sveto je tlo od starokršćanskih vremena jer je posvećeno mučeničkom krvlju tolikih kršćana predvođenima mučenikom svojim biskupom sv. Dujmom. Vjeru za koju su svjedočili i umirali starokršćanski mučenici prihvatiše naši pređi ubrzo nakon doseljenja u ove krajeve, i to posebno u Solinu i na ovome Gospinu Otoku. Oko ovog otoka na rijeci Jadro, koju stoga nazivamo da je naš hrvatski Jordan, počeli su se krštavati naši pređi.

Na ovome otoku je naša dobra, svete uspomene kraljica Jelena sagradila prvu crkvu u Hrvatskoj posvećenu Majci Božjoj. Tisućgodišnjica gradnje te crkve i 13 stoljeća spomena na naše krštenje proslavili smo 1976.

To smo trebali slaviti 1941., ali nas je omeo II. svjetski rat. Za proslavu 1941. u našem splitskom sjemeništu komponirana je opereta: „Hrvati narod sv. Petra“, iz koje ćete uskoro čuti neki izvadak. Za proslavu spomenutih dvaju jubileja izabrali smo 1976. godinu jer je tada padala 1000. obljetnica smrti kraljice Jelene, majke ubogih i sirota i graditeljice ovoga Gospina prasvetišta. U toj prigodi među biskupima i kardinalima koji su nas počastili svojom prisutnošću bio je i Vaš prethodnik Papa Ivan Pavao I. tada patrijarh Venecije, a, koliko sam informiran, bili biste i Vi tada ovdje da niste bili spriječeni neodgodivim obvezama. Onda bi Vas bio pozdravio moj prethodnik mons. Frane Franić kao nadbiskupa Krakova, a ja Vas danas pozdravljam kao rimskoga biskupa, Petrova nasljednika.

Pred Vama su ovdje uglavnom mladi sa svojim vjeroučiteljima i nastavnicima, kao i članovi duhovnih pokreta u Crkvi. Tu su i pitomci malih sjemeništa iz Splita, Sinja, Zadra. Tu su studenti teologija u Splitu, Makarskoj i misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Puli. Tu su i predstavnici svih sjemeništa i teologija u Hrvatskoj. Tu su studenti teološkoga katehetskog instituta. Tu su novaci franjevaca i isusovaca, novakinje raznih kongregacija redovnica. Tu su i članovi pokreta neokatekumena, fokolarina, križara, Frame, miovci, udruge Mir - Kap dobrote itd. Tu su tisuće i tisuće učenika srednjih škola i studenata koji Vas žele čuti.

Okupljeni u ovom prasvetištu Gospe od Otoka oko Vas živućeg Petra i Majke Marije kao nekada apostoli u Jeruzalemu u ovoj godini Duha Svetoga, molimo da sve nas, posebno mlade, zahvati sila odozgo te budu kadri riječju i životom svjedočiti Evanđelje naraštaju iz koga su ponikli. Obdareni raznim karizmama, ali opečaćeni, vođeni i sjedinjeni istim Duhom Svetim, bit će kadri dati divno svjedočanstvo.

U ime svih prisutnih, ali i cijelog naroda koji je s nama u duhu sjedinjen, ja Vam Sveti Oče kličem: Dobro nam došli na ovu svetu kršćansku i hrvatsku grudu. Vaš dolazak ovdje, Vaša molitva, Vaša riječ i Vaš blagoslov učinit će ovu grudu za svako vjerničko srce još svetijom, još milijom, još privlačnijom. A ovo naše drago Gospino prasvetište, koje čuva uspomene na naše kršćanske i narodne svetinje, koje je vidjelo i upamtilo u svojoj dugoj povijesti tolike divne osobe i upisalo njihova imena, zapamtit će i upisati zlatnim slovima ime najvećega svog posjetitelja - pape Ivana Pavla II. 
     
Sveti Oče, u ime svih prisutnih molim: Poučite nas, ohrabrite nas, blagoslovite nas!
 
 
Službeni vjesnik Zagrebačke nadbiskupije, godište LXXXV., br. 3, Zagreb, 1998., str. 25.
 
Podijelite na: