Pape u katedrali

Govor Svetoga Oca na prijemu kod hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana

 “Gospodine Predsjedniče,
           
Želim Vam izraziti svoju duboku zahvalnost za tako znakovit dar koji ste mi uručili, kao i za lijepe riječi kojima ste popratili taj izraz vašeg gostoprimstva. Vaše riječi još su jedno svjedočanstvo poštovanja i odanosti dragoga hrvatskog naroda prema Petrovu Nasljedniku.
           
Sa svoje pak strane drago mi je pokloniti Vam kao znak zahvalnosti za srdačno gostoprimstvo koje ste mi priredili tijekom mojeg boravka, ovaj mozaik koji predstavlja Baziliku i Trg svetog Petra.
           
U izboru tog dara želio sam u prvom redu istaći duboke veze koje je hrvatski narod tijekom stoljeća održao s Apostolskom stolicom. Htio sam zatim podsjetiti na podršku koju je stalno imao od Rima potičući ga na miran suživot sa susjednim narodima. Kako sami dobro znate Hrvati su već s Papom Agatonom sklopili jednu vrstu saveza obvezavši se da će mirno živjeti sa susjednim narodima.
           
U tom istom smislu obraćam se Vama gospodine Predsjedniče, članovima vlade koji su ovdje prisutni kao i cijeloj naciji, od srca želeći mir te da velikodušno uznastojite oko pomirenja. Da bi ono bilo potpuno mora uključivati opraštanje i traženje oprosta. S tim osjećajima zazivam Gospodnji blagoslov na Vas, na sve koji se zalažu za postizanje mira kao i na sve drage stanovnike Hrvatske. Hvala.”

Ivan Pavao II. i Hrvati, Zagreb, 1995., str. 175.
Podijelite na: