Pape u katedrali

Papa mladima tijekom molitve Anđeoskoga pozdravljenja

“Draga mladeži!
           
1. Došli ste ovamo u tako velikom broju, da biste pokazali svoju ljubav prema Papi i Crkvi. S velikom vas radošću pozdravljam. Hvala vam na srdačnom prijmu i na mladenačkom oduševljenju!
           
Gledajući vaša lica, s uzbuđenjem se sjećam velikoga skupa koji se je održao prošle godine u Denveru, gdje sam imao prigode susresti tolike vaše vršnjake, pridošle iz cijeloga svijeta. Bilo je to predivno, nezaboravno iskustvo. Dolazak tako velikoga broja mladih ljudi mogao je pobuditi zabrinutost glede javnog reda. Ali, Bogu hvala, sve se je odvilo u međusobnu poštovanju, i u radosti slavlja. Mladi u Denveru bili su za svijet jedan jasan znak. Znali su pokazati kako se može pripadati raznim narodima i kulturama, a opet razumjeti se i voljeti, nadvladavajući sve poteškoće.
           
To iskustvo može biti oslonac i za vas. Ovdje, i na Balkanu, vi mladi pozvani ste u prve redove u izgradnji mira. Da se postigne mir, postoji samo jedan put: slušati Isusa Krista, dopustiti da vas prožme njegova milost. U tom duhu slijedeće godine ćemo se uputiti u Manilu da bismo čuli riječi uskrslog Gospodina: ‘Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas.’ (Iv 20, 21)
           
2. Predragi, Isus Krist je istina koja može dati smisao vašem životu i nadu vašoj budućnosti. On danas ponavlja vama, vašim obiteljima, vašem narodu, svoju uskrsnu poruku: “Mir vama” (Iv 20, 19). Mir je veliki Gospodnji dar. Da bismo ga primili, potrebno je promijeniti srca, dopustiti da Bog u našem životu bude uvijek na prvom mjestu.
           
Kada čovjek odbacuje ili zapostavlja Boga, gotovo se neminovno počinje klanjati ispraznim idolima. Počinje čak i obožavati idola jedne nacije, jedne rase, jedne stranke, da bi potom, u njihovo ime, opravdao mržnju, diskriminaciju i silu. Samo je Bog siguran temelj života i nepovredivog dostojanstva svakog čovjeka.
          
Predragi, Krist od vas danas traži da odbacite te napasti. Dapače, on vas zove da budete svjedoci i graditelji mira. Prihvatite ovo teško, ali i uzvišeno poslanje. Zato vas poziva da ga susretnete i da ga upoznate, da biste, nakon što uspostavite s njim prisno prijateljstvo, uzmogli navijestiti svima čudesna djela njegove ljubavi.
           
3. Sveta Marijo, Majko Božja od Kamenitih vrata, Decus singulare Croatiae, (Jedinstvena Diko Hrvatske), ostani uz ove svoje sinove, koji se u te uzdaju. Ti, koja si ‘početak boljega svijeta’, milostivo pogledaj na njih. Neka po tvojoj pomoći uzmognu velikodušno odgovoriti na poziv Otkupitelja.
           
Neka postanu, po tvojem zagovoru, vjerni vjesnici tvoga Sina, Kneza Mira. Obnovi im srca i živote, učvrsti ih u apostolskoj vjeri, da budu radosni svjedoci novih vremena i pravi graditelji mira. Sačuvaj ih od svake opasnosti i od svakog ih zla oslobodi, o Djevice, slavna i blagoslovljena. Amen!
           
Na kraju ovoga svečanog slavlja želim se obratiti hodočasnicima koji su ovamo došli iz susjednih zemalja. (…)
           
Pozdravljam hodočasnike koji su došli iz Republike Češke, iz Republike Slovačke i iz Rumunjske, želeći im obilje mira i napretka u međusobnu životu i radu.
           
Najsrdačnije pozdravljam srpsku zajednicu u Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj. Svim njezinim članovima želim dobar i miran suživot u ovoj zemlji i svako dobro od Gospodina Isusa Krista, kojega zajedno priznajemo kao Božanskog Spasitelja.
           
Na kraju, poseban pozdrav želim uputiti prognanicima iz Bosne i Hercegovine. Njima želim izraziti svoju solidarnost i ohrabriti ih i još jednom ponoviti da ću im uvijek biti bliz.
           
S njima želim podijeliti gorčinu koju je u meni prouzrokovala činjenica da sam morao odgoditi programirani posjet Sarajevu.
           
Želio bih ponoviti svima koji žive u mučeničkom gradu Sarajevu da se ne osjećaju napuštenima: s njima sam u molitvi, čitavim svojim srcem, mišlju i željom da odem na taj put čim mi to prilike dopuste.”

Ins., XVII., 2, 1994., str. 288 – 289; Ins., XVII., 2, 1994., str. 290 – 291.
Podijelite na: