Pape u katedrali

Pozdrav mons. Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkoga i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije Svetome Ocu

Sveti Oče!
Današnji dan, kada se Crkva spominje svetih anđela čuvara, nama u Hrvatskoj, i posebno ovdje u Zagrebu, nije mogao biti ljepši i znakovitiji od susreta s Vama, s Vama koji nam dolazite kao Anđeo nade naše!

Rijetki su gradovi imali sreću i čast dva puta ugostiti Papu. Naš Zagreb i svi njegovi građani danas su zbog toga i ponosniji i počašćeniji i zahvalniji.

Dopustite mi stoga, Sveti Oče, da Vam predstavim ovo zahvalno mnoštvo Zagrepčana i hrvatske mladeži te da Vam u njihovo ime, u ime brače u episkopatu, kao i svoje osobno zaželim srdačnu dobrodošlicu!

Ovdje pred, kako je mi volimo zvati, Stepinčevom katedralom danas stojimo puni svetog ushićenja i ponosa. Zagrepčani i nebrojeno mnoštvo vjernika naše domovine ovu su katedralu u proteklim desetljećima pretvorili u mjesto hodočašćenja na grob našega mučenika i učitelja kardinala Alojzija Stepinca, kojega ćete nam Vi, Sveti Oče, sutra u Mariji Bistrici uzdići za uzor vjere kao novoga blaženika.

Sveti Oče, u sjećanjima nam još uvijek snažno odjekuju Vaše poruke koje ste nam prije četiri godine, kao hodočasnik mira, uputili u Zagrebu. Sada ste po drugi put s nama u našoj domovini da nas još snažnije usmjerite prema evanđeoskim vrednotama i naznačite putove pravoga rasta.

Pred Vama su sada ovdje osobito brojno okupljeni mladi. Oni predstavljaju mladež naše domovine. Došli su da bi se sreli s Vama i da bi zajedno s Vama susreli Krista. Oni u Vama nalaze svoga istinskog prijatelja. Prije četiri godine pozvali ste ih da budu izgraditelji mira mijenjajući najprije vlastito srce. „Samo je Bog siguran temelj života i nepovredivog dostojanstva svakoga čovjeka“ - rekli ste im tada. A kada ste mislili na Jubilej godine 2000., napisali ste: „Budućnost svijeta i Crkve pripada mladim generacijama koje će, rođene u ovom stoljeću, biti zrele u budućem, prvom u novom tisućljeću“ (Tertio millennio adveniente, 58).

Sveti Oče, mladi očekuju Vašu riječ da bi u njoj našli svjetlo za svoj život, hrabrost za hod u budućnost i poticaj za izgradnju nove civilizacije ljubavi.

Anđele nade naše, molimo Vas da nas u snazi Duha Svetoga utvrdite u vjeri, pokažete put i povedete prema trećem tisućljeću - Kristovom i našem.

Sveti Oče, dobro došli u naš Zagreb, glavni grad Hrvatske!
 
Službeni vjesnik Zagrebačke nadbiskupije, godište LXXXV., br. 3, Zagreb, 1998., str. 8.
Podijelite na: