Pape u katedrali

Papin pohod 1994.

Petar naših dana pohodio je Zagreb i Hrvatsku 10. i 11. rujna 1994. Došao je učvrstiti braću u vjeri. Došao je posvjedočiti ljubav cijele Katoličke Crkve i kao anđeo svjetla i istine uliti nadu u pobjedu pravednog  mira. Došao je svečano zaključiti proslavu 900. obljetnice naše Zagrebačke nadbiskupije.

Sveti Otac je došao u subotu 10. rujna 1994. u 17.15sati u zagrebačku zračnu luku gdje su ga u zrakoplovu pozdravili kardinal Franjo Kuharić i apostolski nuncij u državi Hrvatskoj mons. Giulio Einaudi. Kad je Sveti Otac stupio na hrvatsko tlo, blagoslovio i poljubio hrvatsku zemlju te s predsjednikom Tuđman učinio protokolarne ceremonije, papa Ivan Pavao II. i Predsjednik Republike Hrvatske izrekli su pozdravne govore.Po završetku ceremonije Papa se popeo zajedno s kardinalom Kuharićem u papamobil te je krenuo s pratnjom prema katedrali. Razdragano mnoštvo pozdravljalo je Svetoga Oca na cijelom putu od zračne luke do glavnog zagrebačkog trga i Kaptola. U katedrali je bio susret s nadbiskupima, biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama Crkve u Hrvata, pozdrav kardinala Franje Kuharića, molitva Večernje i nagovor Svetog Oca. Nakon izmjene darova, u pratnji kardinala Kuharića i kardinala državnog tajnika Angela Sodana, Ivan Pavao II. uputio se na grob sluge Božjeg Alojzija Stepinca te se zadržao u kraćoj molitvi. Iz katedrale Papa je otišao u nadbiskupski dvor gdje se za večerom zadržao u razgovoru s hrvatskim biskupima i gostima i tu ostao na počinku.

Drugi dan boravka u Hrvatskoj, 11. rujna 1994., Sveti Otac započeo je pohodom predsjedniku Republike dr. Franji Tuđmanu u Predsjedničkim dvorima. Nakon kurtoaznih pozdrava Predsjednik i Papa razmijenili su darove i povukli se na polsatni razgovor, a zatim se Ivan Pavao II. s pratnjom uputio na hipodrom gdje ga je čekalo raspjevano i razdragano vjerničko mnoštvo koje neki procjenjuju i na milijun nazočnih vjernika. Tu je Sveti Otac u 10.30 sati predvodio sv. misu s kardinalima, biskupima i svećenicima, a prije toga ga je pozdravio naš nadbiskup kardinal Franjo Kuharić. Papa je održao svoju propovijed, predvodio misu, kao i dan prije u katedrali sve na hrvatskom jeziku.

Nakon uobičajenog nagovora pred molitvu Anđeo Gospodnji, Sveti Otac je pozdravio mlade i vjernike na raznim jezicima. Na kraju je progovorio spontano, te na talijanskom svima zahvalio za ovaj nezaboravni susret s napomenom: "Nadam se da ću ubuduće moći doći u vašu zemlju i vidjeti druge vaše gradove i mjesne Crkve."

Nakon mise Sveti Otac se susreo s predstavnicima drugih vjerskih zajednica, a potom pošao u nadbiskupski dvor. Oko 17 sati Sveti Otac je pošao s Kaptola blagosloviti novu apostolsku nuncijaturu koju je izgradila i darovala Svetom Ocu Zagrebačka nadbiskupija u svom velikom jubileju i povijesnom događaju za Crkvu i narod Hrvata. Pozdravljajući se s velikim mnoštvom vjernika uz put do zračne luke, Sveti Otac i Predsjednik države održali su ondje svoje govore i oproštajnu ceremoniju. Papa se pozdravio sa svim nazočnim uglednicima Crkve i Države, pred samim ulazom u zrakoplov oprostio se s nuncijem Einaudijem i kardinalom Franjom Kuharićem i oko 18.30 sati pozdravljajući cijelu Hrvatsku, napustio je zrakoplovom Croatia Airlinesa hrvatsko tlo.

U srijedu 14. rujna 1994. papa Ivan Pavao II. progovorio je u generalnoj audijenciji o svom posjetu Hrvatskoj.

Službeni vjesnik Zagrebačke nadbiskupije, godište LXXXI, br. 4, Zagreb, 1994., str. 117.
 
 
Podijelite na: