Pape u katedrali

Pozdravni govor nadbiskupa Ante Jurića Svetome Ocu

Sveti Oče!

Ovaj kutak hrvatske zemlje Vašu Svetost dočekuje sa zahvalnošću i sinovskom ljubavlju. Dočekuje Vas kao navjestitelja Evanđelja, glasnika mira i nade za sve narode.

Ova Vas Crkva splitsko-makarska i cijela Crkva u hrvatskom narodu dočekuje otvorena srca da bi čula Vašu riječ vjere, da bi bila utvrđena u svojem zajedništvu s jednom, svetom, katoličkom i apostolskom Crkvom, da bi molila danas s Vama, da bi s Vama zajedno lomila Kruh života i Kalež vječnoga spasenja.

Željno sam čekao da dođe ovaj dan kada ćemo moći zajedno s Vama slaviti sv. misnu žrtvu na ovom tlu, za nas svetom, suzama zalivenom i mučeničkom krvlju natopljenom, tamo sve od vremena sv. Dujma biskupa i ostalih solinskih mučenika, do onih turskih vremena, kojima su imena samo Bogu znana, i do onih iz naših dana, među kojima posebno mjesto pripada blaženom mučeniku Alojziju Stepincu. Kažem do naših dana, jer su mnogi u II. svjetskom ratu i nakon njega, za komunističke vladavine, bili žrtve mržnje na vjeru. Samo je iz ove nadbiskupije živote izgubilo 62 svećenika i redovnika dok je mnoštvo vjernika pretrpjelo velike nepravde, nasilje, mržnju, a ne mali broj njih je izgubio ne samo imanje nego i sam život.

Pozdravljam Vas u ime sve braće u biskupstvu, svećenika, redovnika i redovnica te cijeloga Božjeg naroda okupljenog danas oko Vas u ovom gradu koji slavi svojih 17 stoljeća, a nasljednik je grada Salone, danas Solina. U svojoj dugoj povijesti ni Split ni Salona ili Solin nisu imali tu sreću da, kao najdražeg gosta, prime rimskoga biskupa i Petrova nasljednika.

Veze su našeg naroda, i posebno ovog kraja sa Svetom Stolicom uspostavljene od prvih godina doseljenja naših pređa u ove prelijepe krajeve iz Bijele Hrvatske, danas kraja koji je Vaš rodni zavičaj. Vaš je prethodnik Ivan IV. poslao opata Martina da sabere relikvije svetih solinskih i istarskih mučenika čiji su likovi i imena sačuvani na mozaiku u kapeli sv. Venancija u Lateranu u Rimu. Papa Agaton, a posebno Ivan VIII., održavaju veze, primaju poslanstva, potvrđuju naše vladare, šalju blagoslov njima i narodu. Vaš prethodnik veliki papa obnove Grgur VII. kruni nedaleko odavde, u Solinu, našeg kralja svete uspomene Zvonimira.

Petrovi nasljednici su nas kroz sva teška stoljeća naše borbe za opstanak i očuvanje vjere podupirali, tješili, pomagali. To smo posebno doživjeli u Vama u vrijeme nedavnog rata i u ovo poratno vrijeme. Tako doživljavamo i ovaj Vaš pastirski pohod: on je za naš narod znak potpore i zaštite.

Sveti Oče, zahvaljujemo Vam od srca za sve što ste za nas učinili, za svu ljubav koju ste nam očitovali. Posebna Vam hvala na ovome pohodu kojim ste htjeli uslišiti naše više puta ponavljane molbe te nas očinski pohoditi.

Želim Vam i ja ovdje, u Splitu slavljeniku, na ovoj hrvatskoj obali Jadrana, potvrditi svekoliku našu zahvalnost za uzdignuće na čast oltara naše dike i ponosa, simbola našeg naroda u vjernosti Crkvi: kardinala Alojzija Stepinca koji je bio zagrebački nadbiskup u vrlo teškim vremenima. Opravdano se nadamo da će u skoroj budućnosti biti uzdignuti na čast oltara i drugi kandidati iz našeg naroda.

Započinjući ovu sv. misu, stavite na pliticu s Isusovom žrtvom sve naše žrtve i molitve, kao i jednu posebno važnu molitvu: da ostanemo nepokolebljivi u vjeri i vjernosti Kristu, njegovoj Crkvi i njegovu namjesniku na zemlji - Petrovu nasljedniku u Rimu.
Završavam riječima molitve koju je dični Splićanin Marko Marulić uputio jednom od Vaših dičnih prethodnika: „Podaj, Kriste, Ivanu Pavlu svome papi ono što te molim; a molim te prikladna dobra za njega i za tvoje narode. Neka on upravlja kormilom tvoje Crkve tako da sama ona može reći: Bolje ne može voditi!“

Sveti Oče, dobro došli u Vaš Split koji u ovom desetljeću slavi 1700 godina od mučeničke smrti sv. Dujma kao i 17 stoljeća postojanja ovoga grada. Dobro došli u svoju Bijelu Hrvatsku! Ovdje ste kod svoje kuće!
 
Službeni vjesnik Zagrebačke nadbiskupije, godište LXXXV., br. 3, Zagreb, 1998., str. 18.
 
Podijelite na: