Pape u katedrali

Papin nagovor uz molitvu Anđeoskoga pozdravljenja

“Predraga braćo i sestre!
           
1. Na završetku ovoga euharistijskog slavlja upravljamo svoju misao Presvetoj Bogorodici Mariji, koja se štuje u brojnim velikim i malim svetištima njoj posvećenima na raznim stranama ove, hrvatske zemlje. Želimo je i mi pozdraviti riječima kojima joj je Anđeo donio radosnu vijest spasenja što ga je Bog pripravio ljudima.
           
Nakon jučerašnjega hodočašća u Mariju Bistricu, danas poslije podne odlazim u svetište Gospe od Otoka u Solinu, koje je tisućljetni svjedok vjere vašega naroda.
           
2. U svjetlu što ga zrači ljupko Bogorodičino lice na poseban način pozdravljam drage stanovnike Splita, koji slave sedamnaest stoljeća svojega grada. Pozdravljam također sve vjernike splitsko-makarske crkvene pokrajine i sve ostale vjernike koji su sudjelovali u ovoj svetoj misi zajedno sa svojim pastirima.
           
Očitujem svoju posebnu blizinu svima koji sa zebnjom u srcu još uvijek čekaju pouzdane vijesti o sudbini svojih dragih, koji su nestali za vrijeme nedavnoga rata. Blizu sam i onima koje je ratno nasilje otrgnulo od njihovih kuća, a još se uvijek u njih ne mogu vratiti, ili im je, vrativši se, potrebna pomoć za dovršetak obnove njihova doma u kojemu žele obnoviti miran obiteljski život.
           
Kako ovdje s dubokim suosjećanjem ne spomenuti tragediju koja se događa u ne tako dalekom kraju, na Kosovu? Neka razumijevanje, uzajamno poštovanje, praštanje i pomirba napokon zauzmu mjesto nasilju i pustošenju. Da bi se to ostvarilo, potrebno je da međunarodna zajednica, s velikim osjećajem solidarnosti, ne propusti na vrijeme pružiti svoju pomoć.
           
3. Preporučimo ove želje zagovoru Presvete Bogorodice i Njezinoj zaštiti povjerimo vaše obitelji, bolesnike i starce, one koji pate zbog posljedica nedavnoga ratnog sukoba, povjerimo joj vaša sela i vaše gradove.
           
Molimo Presvetu Djevicu za sav europski jugoistok da narodi koji tamo prebivaju, konačno međusobno pomireni, uzmognu upoznati mir te s jednakim pravima i dužnostima sudjelovati u životu velike ljudske obitelji.
           
Danas je blagdan svetoga Franje Asiškoga, velikoga zaštitnika mira. Njemu povjeravamo mir dragih naroda koji žive na Balkanu.
           
Mnogo je onih koji nose ime svetoga Franje: predsjednik Republike, kardinal Kuharić, nadbiskup Franić, biskup Komarica i toliki drugi. Svima njima moje čestitke, i svih nas!
           
Sveti Franjo, moli za nas, moli za Italiju, kojoj si zaštitnik!”
 
Ins., XXI., 2, 1998., str. 653 – 654.
Podijelite na: