Aktualno

Kardinal Bozanić blagoslovio početak radova na obnovi kompleksa katedrale i Nadbiskupskog dvora

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u četvrtak 20. listopada 2022. godine blagoslov početka radova na obnovi kompleksa katedrale i Nadbiskupskog dvora. "U zahvalnosti i radosti okupili smo se u ovome nama dragom prostoru koji ne prestaje pozivati na zajedništvo vjernikâ i očitovati otajstvo Crkve", rekao je na početku blagoslova kardinal Bozanić te istaknuo kako smo ovdje kako bi zazvali Božji blagoslov i molili za sve one koji rade na obnovi kompleksa katedrale i Nadbiskupskog dvora. "Molitva za ovo djelo počela je odmah nakon potresa i ona ne prestaje i neće prestati, jer proizlazi iz potrebe i čežnje vjernika, ali i drugih ljudi, da ponovno mogu ovdje moliti i slaviti Boga, pronaći trenutak sabranosti, diviti se baštini kulture duha, uma i srca te osjetiti govor stoljeća otvorenih vječnosti."Kardinal je dodao kako je našem naraštaju povjereno čuvati "baštinu koja nadilazi arhitektonsko i građevinsko djelo, a vama koji ste izravno uključeni u obnavljanje neka bude poticaj činjenica da su mnoge oči uprte u vaš rad i da vas velik broj ljudi podupire.""Božji smo pomagači kad god svojim djelima služimo bližnjima, a osobito zajednici. Zato ovim slavljem zamolimo Božju pomoć, da započetu gradnju sretno privede željenomu cilju, da štiti graditelje i sačuva ih od svakoga zla."

Kardinal Bozanić podsjetio je kako su nam posebno dragi sveci i blaženici čiju pomoć zazivamo u raznim kušnjama: Blažena Djevica Marija, sveti Josip te blaženici Augustin Kažotić i Alojzije Stepinac, čije se relikvije čuvaju u Prvostolnici.
"Za dva dana slavimo spomendan sv. pape Ivana Pavla II. koji nam je prirastao srcu i toliko nas puta obradovao, darujući nam u teškoćama života utjehu i snagu. On je također u dva navrata pohodio ovu prvostolnicu. Neka i on bdije nad radovima, nad cijelim Zagrebom i hrvatskom domovinom koju u mnogim domovima diljem svijeta simbolizira slika ove katedrale."Na kraju samoga slavlja kardinal Bozanić kazao je kako želi da se što prije narod okupi u katedrali, barem na otvaranju dijela Prvostolnice, a potom je blagoslovio katedralu, Nadbiskupski dvor i sve okupljene. Blagoslovu su prisustvovali pomoćni zagrebački biskupi, svećenici, redovnice, članovi Odbora za obnovu, stručni suradnici i savjetnici, predstavnici državnih i gradskih institucija, predstavnici izvođača radova i radnici te okupljeni vjernici.


Tiskovni ured Zagreabčke nadbiskupije
Podijelite na: