Aktualno

Katedrala - Antependij s prikazom Svete Obitelji


Zagrebačka katedrala je kroz povijest promijenila nebrojene oltare što zbog trošnosti što zbog različitih elementarnih nedaća; potresa, požara, poplava. Danas se u prvostolnici nalazi četrnaest oltara.

Jedan od tih oltara je glavni oltar koji je, u sklopu liturgijske obnove drugog vatikanskog koncila nakon 1965., nazvan koncilski oltar ili oltar prema puku.

Prvi koncilski oltar bio je veliki drveni stol koji se sada čuva u sakristiji zagrebačke katedrale, a današnji glavni oltar prema puku postavio je, prema želji tadašnjeg kardinala nadbiskupa Franje Kuharića, 1983. kanonik kustos Antun Ivandija. Prema zapisima koje je objavila s. Lina, rizničarka zagrebačke katedrale današnji oltar je osmi oltar u zagrebačkoj katedrali.

Oltar je zaogrnut srebrnim antependijima koji su stariji od samog oltara, a koje je dao napraviti biskup Emerik Eszterházy. O izgradnji antependija može se pročitati i na kronogramu koji se nalazi sa strane. Kronogram je na latinskom, a u prijevodu glasi „Ljubljenoj zaručnici antependij s dvije stranice predstojnik crkve zagrebačke daruje.“

Više zanimljivosti o antependiju koji prikazuje Svetu Obitelj i koji je bio vidljiv svaki put kad biste ušli u katedralu možete čuti u videozapisu.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ured za kulturna dobra
Podijelite na: