Aktualno

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen posjetila zagrebačku katedralu

U četvrtak, 8. srpnja 2021., predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen posjetila je zagrebačku katedralu u pratnji predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, u okviru posjeta Hrvatskoj povodom pozitivne ocjene Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. U ime Zagrebačke nadbiskupije ispred katedrale dočekali su ih pomoćni biskup zagrebački i predsjednik Odbora za obnovu katedrale i kompleksa Nadbiskupskog dvora mons. Ivan Šaško, kanonik i potpredsjednik Odbora zadužen za obnovu Katedrale mons. Zlatko Koren te pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. mr. Tomislav Hačko.


U svom obraćanju biskup Šaško pozdravio je predsjednicu EK u ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, koji zbog drugih obveza nije bio u Zagrebu, i zahvalio što je u sklopu svoga posjeta Hrvatskoj odlučila izdvojiti vrijeme za posjet katedrali kako bi vidjela posljedice prošlogodišnjih potresa koji su teško oštetili Katedralu, kompleks Nadbiskupskog dvora i brojne crkvene objekte.

"Nažalost, već više od petnaest mjeseci ne možemo redovito slaviti bogoslužja u ovome prostoru koji je središte naše Crkve, važan dio našega vjerničkoga identiteta, ali je i hrvatsko i europsko kulturno dobro. Ovdje je spomen sačuvao živim tisuću godina hrvatske, ali i europske povijesti, nošene vrijednostima evanđelja, sa svim poteškoćama i izazovima. Za novije naraštaje posebno je važno da je ovdje grob blaženoga Alojzija Stepinca koji još uvijek, odnosno sve više može biti uzorom i nadahnućem za građenje europske budućnosti", istaknuo je biskup Šaško.

Mons. Šaško naglasio je kako je dosad uloženo puno napora i materijalnih sredstava u obnovu zagrebačke prvostolnice te je izrazio nadu kako će, u suradnji s Europskom komisijom, Vladom RH, Gradom Zagrebom te uz pomoć sredstava iz fondova Europske unije, uskoro doći do ponovnog otvaranja Katedrale za vjernike i druge posjetitelje.

Na kraju svog obraćanja mons. Šaško istaknuo je kako vjeruje da Katedrala, iako velikim dijelom pokrivena skelama, „jasno govori ne samo o oštećenjima nego i o duhu obnove i stremljenja prema onomu što nadilazi prolaznost“ te kako smatra da je oboje potrebno i našoj europskoj obitelji.
 

 
Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen zahvalila je biskupu Šašku na gostoprimstvu i izrazila blizinu, ali i nadu u obnovu zagrebačke prvostolnice. Rekla je i kako se nada da će se ponovno vratiti u zagrebačku katedralu kad u njoj ponovno bude moguće slaviti bogoslužje.
 

Pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško poklonio je gospođi von der Leyen repliku slike Majke Božje od Kamenitih vrata u terakoti i zahvalio joj na posjetu ranjenoj katedrali, majci svih crkava u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Posjetu zagrebačkoj prvostolnici nazočili su i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
FOTO: Bernard Čović, Glas Koncila
Podijelite na: