Pape u katedrali

Benedikt XVI.Iz Vječnoga Grada


Na svoj 19. inozemni apostolski pohod papa Benedikt XVI. krenuo je u subotu 4. lipnja, iz rimske zračne luke »Leonardo da Vinci« na Fiumicinu oko 9,47 sati. U Papinoj pratnji bili su državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, novi substitut Giovanni Angelo Becciu, predsjednik Papinskog vijeća za obitelj kardinal Ennio Antonelli, tajnik Biskupske sinode nadbiskup Nikola Eterović i Papin osobni tajnik mons. George Gänswein. U rimskoj zračnoj luci Papu su pozdravili predstavnici talijanske vlade, gradonačelnik Fiumicina i mjesni biskup Svete Rufine mons. Gino Reali.

Na tome devetnaestom Papinom pohodu, ujedno i prvom 2011. godine, s Papom su letjela dvojica kardinala, dvojica biskupa, osmorica svećenika i 18 laika, među kojima je pet članova sigurnosti i dvojica pripadnika Švicarske garde te nekoliko drugih suradnika iz Državnog tajništva i iz liturgijskog odsjeka, na čelu s mons. Guidom Marinijem. Zajedno s Papom letjelo je i 49 novinara i fotoreportera, među kojima je bilo 15 dopisnika talijanskih novina i 4 vatikanskih medija. Televizijske postaje zastupalo je 6 dopisnika i 6 snimatelja te jedan producent. Nazočna su bila i 23 dopisnika informativnih agencija, časopisa i raznih novina. Za odnose s novinarima brinuo se ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice i direktor Vatikanskog televizijskog centra i Radio Vatikana isusovac Federico Lombardi i njegov pomoćnik Vik van Brantegem. S Papom je putovao i direktor vatikanskog dnevnika L’Osservatore Romano prof. Giovanni Maria Vian, zajedno s fotografom Francescom Sforzom i dva tehničara Vatikanskog radija. Papu je pratio i njegov osobni liječnik dr. Patrizio Polisca.

Udaljenost od rimske do zagrebačke zračne luke iznosi 516 km. U pratnji zrakoplova kojim je Papa letio bila su i dva vojna zrakoplova Talijanskoga ratnog zrakoplovstva, a po njegovu ulasku u hrvatski zračni prostor pratnju su preuzela dva MIG-a Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva. Za vrijeme leta Sveti je Otac uputio brzojav talijanskom predsjedniku Giorgiu Napoletanu, u kojem je poručio: »S radošću upućujem Vama, gospodine predsjedniče, prijazni pozdrav u trenutku u kojem napuštam Rim i odlazim u Hrvatsku prigodom Nacionalnog dana katoličkih obitelji i dok zazivam na čitav talijanski narod obilje darova svjetla i mudrosti da bi nastavio priznavati obitelj temeljnom stanicom društva podupirući je prikladnim poduhvatima upućujem Vama i Vašim suradnicima žive želje za korisnim zauzimanjem u službi talijanskog naroda kojem upućujem svoj blagoslov.«

Na zagrebačkom Plesu

Zrakoplov Airbus A320 »Carlo Goldoni«, talijanske zračne kompanije »Alitalia«, kojim je Benedikt XVI. stigao u Hrvatsku, sletio je na pistu zagrebačke zračne luke, nekoliko minuta poslije 11 sati, po lijepom sunčanom vremenu. Dvodnevni apostolski pohod Hrvatskoj održao se pod geslom «Zajedno u Kristu”, a na dolasku i odlasku Svetog su Oca dočekali i ispratili brojni župljani Velikogoričko-odranskog dekanata i okolice, odjeveni u narodne nošnje te u prigodne majice, posebno izrađene za Papin pohod.

U zrakoplov su ušli šefica Protokola predsjednika RH Petra Furdek i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Mario Roberto Cassari, koji su Papi prvi zaželjeli dobrodošlicu. Nakon Papinog silaska iz zrakoplova, Papu su pozdravili predsjednik RH Ivo Josipović, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup mons. Marin Srakić te obitelj Kardum, supružnici Ivan i Klaudija te njihovo petero djece, Karlo Josip (9), Elizabeta (8), blizanke Brigita i Magdalena (6) te Mihael (4), iz velikogoričke župe bl. Alojzija Stepinca. Mali Mihael je u znak dobrodošlice Papi uručio cvijeće.

Poslije svečane dobrodošlice, u izvedbi Puhačkog orkestra Hrvatske vojske, intonirane su vatikanska i hrvatska himna. Nakon što je zapovjednik počasnog voda Hrvatske vojske pozvao Papu na pregled vojnika postrojenih njemu u čast, Benedikt XVI. pozdravio je vojnike, a zatim se s predsjednikom Josipovićem uputio na priređenu pozornicu. Na tom su mjestu Svetog Oca pozdravili hrvatski biskupi i državni dužnosnici, na čelu s predsjednicom Vlade RH Jadrankom Kosor i predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem, a hrvatskoga predsjednika pozdravili su članovi vatikanskog izaslanstva.

Predsjednik Josipović uputio je zatim riječi dobrodošlice Svetome Ocu na hrvatskom jeziku, a zatim se svojim prvim govorom na hrvatskom tlu Sveti Otac obratio nazočnima, dijelom na hrvatskom, a dijelom na talijanskom jeziku. Dijelove Papina obraćanja izgovorene na talijanskom jeziku, na hrvatskom jeziku je čitao svećenik Varaždinske biskupije Anđelko Košćak. Početak pohoda Svetoga Oca Hrvatskoj posredstvom izravnog televizijskog i radijskog prijenosa mogli su pratiti svi ljudi dobre volje u domovini i inozemstvu, a prve agencijske fotografije odaslane su izravno sa samog mjesta događaja nekoliko minuta nakon spuštanja zrakoplova.

U Predsjedničkim dvorima

Nakon svečanoga dočeka u zagrebačkoj zračnoj luci, papu Benedikta XVI. je na ulazu u Predsjedničke dvore na Pantovčaku dočekao predsjednik Josipović te ga poveo na razgovor u Ured predsjednika. Na Pantovčak je s Papom stigla i pratnja, u kojoj su uz delegaciju iz Vatikana bili i kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij Mario Roberto Cassari i predsjednik HBK-a nadbiskup Marin Srakić, a koja se za- držala u društvu savjetnika i djelatnika Ureda predsjednika dok je trajao osobni susret.

Nakon razgovora Svetog Oca i hrvatskoga predsjednika u predsjedničkom kabinetu, uslijedila je razmjena darova i predstavljanje obitelji predsjednika Papi. Predsjednik Josipović Papi je darovao repliku glavne svirale »Principal C«, s najstarijih sačuvanih orgulja u sjevernom dijelu Hrvatske, izgrađenih godine 1649., za crkvu pavlinskog samostana u Lepoglavi. Kositreno sviralo stavljeno je u kutiju – postolje od orahova drva, s izrezbarenim motivom lepoglavske čipke, ukrašenim pravom pozlatom. Replika je napravljena u radionici Hefferer. Papa je predsjedniku Josipoviću, kao »dobrom poznavatelju glazbe«, darovao presliku Kodeksa glazbe iz Vatikanske biblioteke. Nakon predstavljanja izaslanstva RH i Svete Stolice, kao i djelatnika Ureda Predsjednika, predsjednik Josipović ispratio je Svetoga Oca, koji se uputio u Apostolsku nuncijaturu.

U Apostolskoj nuncijaturi

U nuncijaturi na Ksaveru, Sveti se Otac susreo s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor. Nakon razgovora Papa je premijerki darovao triptih medalja svoga pontifikata, izrađenih u zlatu, srebru i bronci, a premijerka Kosor darovala je Svetome Ocu raspelo pod nazivom »Početak/Principium«, rad akademskog kipara prof. Damira Mataušića, te repliku evanđelistara iz 11. stoljeća, čiji se original čuva u Metropolitanskoj knjižnici, pri Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Taj rijedak i dragocjen rukopis vjerojatno se nalazio u Zagrebu prilikom osnutka Zagrebačke biskupije, oko 1094. godine. Pisan je karolinom na pergameni na latinskom jeziku. Predsjednica Vlade Svetom je Ocu predstavila i potpredsjednike Vlade Gordana Jandrokovića i Petra Čobankovića te ministre Tomislava Ivića, Jasena Mesića i Branka Bačića.

Predsjednicu Vlade na dolasku u Apostolsku nuncijaturu dočekali su kardinal Josip Bozanić i apostolski nuncij Mario Roberto Cassari, a susrela se u kraćem razgovoru i s kardinalom Tarcisiom Bertoneom, državnim tajnikom Svete Stolice. Predsjednica Kosor po završetku susreta s papom Benediktom XVI. rekla je predstavnicima medija da je Papa oduševljen i da je s posebnim veseljem, na početku razgovora, govorio o svojim dojmovima dok je prolazio kroz Zagreb: »Oduševljen je dočekom ljudi, zelenilom i lijepim vremenom.« Također je izjavila: »Razgovarali smo i o ovom trenutku u kojem je Hrvatska. Rekla sam mu da mi u Hrvatskoj dolazak Svetoga Oca doživljavamo kao novu nadu i ohrabrenje za sve nas, da mi završavamo pregovore za ulazak u Europsku Uniju. Dakako da imamo punu potporu Svetoga Oca na tom putu. Rekla sam da ove godine obilježavamo 20. obljetnicu neovisnosti i da je hrvatski narod vjera snažila u najtežim godinama rata da izdrži i da ćemo kao 28. članica Europske Unije pomoći sasvim sigurno u jačanju kršćanskih vrijednosti u Europskoj Uniji.«

Također je rekla: »Bio je to prekrasan razgovor pun potpore u ovom povijesnom trenutku za Hrvatsku  i mogu ponoviti ono što sam rekla nekoliko puta i danas u razgovoru: ‘Dobro došao, Sveti Oče!’ I nadamo se da će svi susreti biti u ozračju kakvo očekujemo, dakle puni ljubavi, puni potpore, puni nade.« Istaknula je da je Sveti Otac govorio o obitelji i svojoj potpori obitelji te je zaključila da je to bio »susret za pamćenje«. Nakon susreta s predsjednicom Vlade, Papa je s pratnjom ručao u Nuncijaturi.

U Hrvatskome narodnom kazalištu

Krenuvši iz Apostolske nuncijature, papa Benedikt XVI. je, prošavši gradskim ulicama u papamobilu, došao do Hrvatskoga narodnog kazališta, u kojem se susreo s osobama iz javnog života, kulture, znanosti, politike, gospodarstva i sporta, s predstavnicima vjerskih zajednica te s članovima diplomatskog zbora. Okupljeni uzvanici u Hrvatskome narodnom kazalištu čekali su Svetoga Oca uz glazbu na harfi Branke Janjanin Magdalenić te odabrane tekstove u interpretaciji Joška Ševe i Renate Sabljak. Oni su nazočnima interpretirali ulomke iz poznatih djela hrvatske književnosti: odabrane tekstove Ive Vojnovića, Petra Zrinskoga, Ivana Gundulića, Tina Ujevića, Josipa Prudeusa, Antuna Gustava Matoša, Josipa Pupačića, Jure Franičevića Pločara, Slavka Mihalića, tekst s Baščanske ploče, Šibensku molitvu. Za svečani susret sa Svetim Ocem kazališna pozornica bila je posebno pripremljena pod vodstvom redatelja Krešimira Dolenčića. Scenografiju je radila Dinka Jeričević, a aranžer cvijeća bila je Saša Šekoranja. Pozornicu je krasio svečani zastor Vlahe Bukovca »Hrvatski preporod« (kopija) i ophodni križ iz katedrale sv. Lovre u Trogiru, izrađen u mletačkoj kasnobaroknoj radionici oko 1700. godine.

Na zapadnom ulazu u HNK-a papu su dočekali i pozdravili intendantica HNK-a Ana Lederer, ravnatelj Opere Branko Mihanović, poslovna ravnateljica HNK-a Stela Telebuh Stazić i voditeljica protokola HNK-a Nataša Janković. Praćen burnim pljeskom, Sveti Otac ušao je u dvoranu gdje su mu dobrodošlicu izrazili vokalisti folklornog ansambla »Lado« crkvenim pučkim napjevom Svetoj žrtvi uskrsnici pod dirigentskom palicom Joška Ćalete. Uza sve biskupe članove HBK-a i službenu delegaciju Svete Stolice, na susretu su bili i kardinali: vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić i umirovljeni poljski primas kardinal Josef Glemp.

Najprije je papu pozdravio predsjednik Vijeća za kulturu HBK-a zadarski nadbiskup Želimir Puljić te liječnik Niko Zurak, član Papinske akademije za život. Nakon pozdrava uslijedio je kratki instrumental Borivoja Martinića Jerčića i Aleksandra Miloševa, članova Zagrebačkih solista, koji su izveli Duet za violinu i violu u D-duru, stavak Romanza, dubrovačkog skladatelja iz 18. st. Ivana Mane Jarnovića. Benedikt XVI. održao je govor na talijanskom jeziku, a hrvatski je tekst čitao mons. Juraj Kolarić, pročelnik Ureda za crkvena kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije.

S Papom su se rukovali predstavnik Srpske pravoslavne Crkve metropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović, glavni rabin Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Lucijano Moše Prelević, predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko Omerbašić, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, veleposlanik Suverenoga malteškog vojnog reda barun Nikola Adamovich Cepinski, dopredsjednica Hrvatske paneuropske unije Nevenka Nekić, sportaš Ivica Kostelić, direktor IGH-a Jure Radić, genetičar Tomislav Domazet Lošo, ravnateljica VII. gimnazije u Zagrebu Ljilja Vokić, rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, ugostitelj Ivo Sadrić, bibličar fra Bonaventura Duda i bivši veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Emilio Marin. Dakle, simbolički rečeno, papa Benedikt XVI. susreo se na 16. meridijanu sa 16 predstavnika i djelatnika javnog života.
Na kraju susreta, s pozornice HNK-a papa Benedikt XVI. nazočnim uzvanicima podijelio je apostolski blagoslov.

Bdijenje s mladima na Trgu bana Jelačića

Papa je od Hrvatskog narodnoga kazališta, Frankopanskom ulicom i Ilicom, papamobilom stigao na glavni zagrebački trg, na kojem su se od ranih poslijepodnevnih sati počeli skupljati mladi. Na trgu i okolnim ulicama okupilo se 40.000 mladih, a ispred katedrale svi nazočni mogli su pratiti događaj na trgu na velikom video zidu.

Praćen burnim pozdravima mnoštva mladih koji su mahali hrvatskim i vatikanskim zastavicama te posebno izrađenim šalovima, razdraganom pjesmom i oduševljenim povicima, papamobil sa Svetim Ocem zaustavio se kod svečane bine. Na izlasku iz papamobila Svetoga Oca je dočekao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji ga je pozdravio i predao mu ključeve Grada Zagreba te darovao repliku grba Grada Zagreba, iza čijih se gradskih vrata nalazi srce s likom Majke Božje od Kamenitih Vrata.

U pratnji kardinala Bozanića i osobnoga tajnika mons. Gänsweina, Papa se popeo na binu, odakle je uzdignutih ruku pozdravio mlade. Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, đakovačko-osječki nadbiskup mons. Marin Srakić, pozdravio je Papu na početku bdijenja.

Papa Benedikt XVI. započeo je, nakon pozdrava nadbiskupa Srakića, molitveno bdijenje s mladima uvodnom molitvom, nakon koje je slijedio navještaj Božje riječi. Za susret je izabrano čitanje iz Poslanice svetog Pavla apostola Filipljanima, a za otpjevni psalam ulomak iz Psalma 34. Nakon navještaja Božje riječi dvoje mladih iznijeli su svoja svjedočanstva o kršćanskomu življenju: Daniel Vorih, student V. godine povijesti i geografije u Zagrebu, te Mateja Buha, studentica teologije iz Drniša. Njihovo svjedočanstvo i spontanost dirnuli su Svetoga Oca, koji ih je po završetku njihova svjedočenja pozvao k sebi. Papin nagovor mladi su u više navrata spontano prekinuli pljeskom.

Uslijedila je molitva vjernika, klanjanje i euharistijski blagoslov. U procesiji iz katedrale vlč. Željko Faltak donio je Presveti Sakrament, u pokaznici iz Riznice zagrebačke katedrale iz 18. stoljeća, a svi okupljeni predvođeni Papom, zatim su u višeminutnoj molitvi i tišini, koje je prekidao jedino pjev ptica, slavili Gospodina u euharistiji.

Tisuće mladih, slijedeći Papu, iz stojećeg stava spustilo se na još uvijek od kiše mokre ploče Jelačićeva trga te su klečeći minutama šutjeli u dubokoj molitvi. Upravo je »velebna tišina« desetaka tisuća mladih, možda teško shvatljiva današnjem svijetu buke, ostala nezapamćeno svjedočanstvo mladosti, obuzete Božjom blizinom i svjedočanstvom pape Benedikta XVI. Nakon blagoslova s Presvetim, Presveti Sakrament odnesen je u kapelicu iza oltara, a nakon bdijenja izložen u crkvi Ranjenoga Isusa za osobno klanjanje i molitvu. Papa se zatim pomolio pred likom Majke Božje od Kamenitih Vrata, uresivši ga svojim osobnim darom, krunicom. Mladi su darovali Svetom Ocu tamburicu, koju je izradio Andrija Franić iz Županje. Nakon bdijenja Papa se uputio papamobilom uz Bakačevu ulicu, ispred katedrale, preko Kaptola, prema Apostolskoj nuncijaturi, a brojni mladi radosno su ga pozdravljali.

Nakon odlaska Svetoga Oca počela je padati kiša, koja nije prestajala sve do ranih jutarnjih sati. Zora novoga dana zaustavila je kišu te su se rijeke Zagrepčana i vjernika iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja počele slijevati na zagrebački Hipodrom. Prije misnoga slavlja održan je pretprogram ispunjen molitvom, pjesmama, svjedočanstvima obitelji, a upriličen je i poetsko-glazbeni recital «Adame, gdje si?”. Završni molitveni dio predvodio je predsjednik Vijeća HBK-a za obitelj krčki biskup Valter Župan, a tijekom tog dijela upriličena je obnova bračne privole i zahvala za bračnu plodnost i djecu te posveta hrvatskih obitelji Svetoj obitelji.

S obiteljima na Hipodromu

Na misnom slavlju prigodom proslave Prvog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, na 7. vazmenu nedjelju 5. lipnja 2011, okupilo se oko 400.000 vjernika. Liturgijski prostor oblikovan kao mjesto koje ističe izvorište zajedništva resio je crni kip Majke Božje Bistričke, koji je prvi put u svojoj povijesti privremeno »napustio« Mariju Bistricu. Župnik i rektor hrvatskoga nacionalnog marijanskog svetišta u Mariji Bistrici preč. Zlatko Koren neposredno prije misnoga slavlja biranim je riječima poticao okupljeno mnoštvo na zajedništvo sa Svetim Ocem u euharistijskom slavlju. Kada se nešto prije 10 sati pojavio papamobil sa Svetim Ocem, oduševljeno mnoštvo se s uzdignutim rukama izražavalo dobrodošlicu dragome gostu.

Uz Papu su koncelebrirala petorica kardinala: uz domaćina kardinala Bozanića, državni tajnik kardinal Bertone, predsjednik Papinskog vijeća za obitelj kardinal Antonelli, vrhbosanski nadbiskup kardinal Puljić i umirovljeni varšavski nadbiskup kardinal Glemp, sedamdesetak biskupa iz Hrvatske i inozemstva i više od tisuću svećenika. Nakon ulazne pjesme Svetoga Oca je pozdravio domaćin kardinal Bozanić.

Evanđelje po Ivanu, Kristova velikosvećenička molitva, naviješteno je na hrvatskome te na staroslavenskom jeziku, na kojemu ga je pročitao grkokatolički svećenik Križevačke eparhije. Propovijed je Papa izgovorio na hrvatskome i talijanskom jeziku, a prijevod dijelova izgovorenih na talijanskom jeziku pročitao je mr. Josip Periš, svećenik Splitsko– makarske nadbiskupije. Nakon Papine homilije i kratkoga razmišljanja nad Božjom riječju, kardinal Bozanić, pozvao je vjernike da ispovjede vjeru Crkve.
U liturgijskim čitanjima, molitvi vjernika i prinosu darova sudjelovali članovi svih naših (nad)biskupija. Posebno su bili počašćene obitelji i djeca koje je pričestio Sveti Otac. Blagoslovio je i pedesetak temeljnih kamenova za crkve koje će se u dogledno vrijeme graditi. Sveti Otac blagoslovio je i veliku zavjetnu spomen-svijeću hrvatskih katoličkih obitelji koja će simbolično povezivati taj dan s budućim Nacionalnim danima hrvatskih katoličkih obitelji. Diljem Hipodroma bile su raspoređene »kapelice«, gdje je pričest dijelio oko 600 svećenika, a volonteri su s podignutim bijelo-žutim kišobranima označavali mjesta pričešćivanja.

Na završetku misnog slavlja Svetom Ocu je zahvalio predsjednik Vijeća HBK-a za obitelj krčki biskup Valter Župan. Bračni par Rafaela i Petar Krešimir Hodžić sa svoje dvoje djece predali su uime svih hrvatskih katoličkih obitelji Svetom Ocu minijaturu zavjetne svijeće hrvatskih katoličkih obitelji, položene u kutiju izrađenu od slavonske hrastovine. Nakon govora biskupa Župana papa Benedikt XVI. održao je svoj tradicionalni nagovor uoči molitve Kraljice neba.

Liturgijsko pjevanje predvodio je združeni zbor 500 pjevača, članova 26 župnih zborova grada Zagreba, kojime je ravnao maestro Miroslav Martinjak, uz pomoć Maruše Bartolić, koordinatorice zborova i pjevača, a orguljska je pratnja bila povjerena Nevenu Kraljiću, orguljašu zagrebačke katedrale. Svirao je puhački orkestar Hrvatske vojske. Notni prilog bio je sastavni dio hodočasničkog vodiča, tako da su sve skladbe mogli pjevati svi sudionici euharistijskog slavlja. Za potrebe zbora u nakladi Glasa Koncila tiskana je pjesmarica Zajedno u Kristu. Na Hipodromu su djelovale medicinske ekipe, među kojima i brojne redovnice medicinske sestre, koje su skrbile za hodočasnike, te oko tisuću redara dragovoljaca.

Na Hipodromu su se okupili i brojni predstavnici društvenoga i političkoga života Republike Hrvatske s državnim vrhom na čelu - predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem i predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor. Misa je završila oko 12,43 sati te je Sveti Otac u papamobilu prošao Hipodromom, na radost tisuća razdraganih sudionika. Oko 14 sati, Papa je zajedno s hrvatskim biskupima, biskupima gostima i članovima Papine pratnje ručao i novom sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Osvrt ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice

Nakon mise na Hipodromu ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi održao je u press centru u hotelu »Westin« brifing s novinarima. Posebno je istaknuo izvanredni doček koji je ukazan Papi od samog početka njegova pohoda, i to ne samo od naroda već i od najviših predstavnika političkog života, predsjednika Republike, predsjednice Vlade i ministara, predsjednika Hrvatskoga sabora, koji su ne samo srdačno primili Svetog Oca već i sudjelovali na svim susretima, kako onima protokolarnima, tako i na susretu u Hrvatskome narodnom kazalištu, bdije- nju mladih vjernika i misi na Hipodromu. Iznoseći podatke o broju sudionika rekao je kako su oni nadišli očekivanja. Papu je, istaknuo je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, posebno dojmilo bdijenje s mladima, ozračje molitve koje je vladalo na Trgu, a osobito je bio oduševljen tišinom koja je vladala tijekom klanjanja. Papu se također snažno dojmilo kada je po završetku bdijenja vidio mlade koji kleče dok je prolazio papamobilom. To ga je osnažilo u njegovu poslanju, što je i potvrdio na početku nagovora uz molitvu Kraljice neba, kada je poručio vjernicima: »Danas sam ovdje da vas učvrstim u vjeri...! Ali, istodobno, vi darujete meni tu istu vjeru, obogaćenu svojim iskustvom, radostima i trpljenjima. Napose mi darujete svoju vjeru življenu u obitelji, da bih je očuvao u baštini sveopće Crkve.«

Govoreći u nastavku susreta s novinarima o središnjim temama Papina pohoda, Lombardi je rekao kako su sve teme na bdijenju mladih vjernika i mise na Hipodromu usredotočene na obitelj i obiteljske vrijednosti. Napomenuo je pritom kako je Papa u razgovoru s predsjednikom Republike i predsjednicom Vlade razgovarao o temama odgoja te je pozdravio nedavno potpisani Ugovor o katoličkim osnovnim i srednjim školama između Hrvatske biskupske konferencije i Vlade RH.

Na Papinu je pohodu veoma prisutna i tema Europe. Papa je, rekao je Lombardi, ohrabrio Hrvatsku uoči predviđenog ulaska u Europsku Uniju, u kojoj Sveti Otac vidi pozitivni vidik zajedništva europskih naroda. Hrvatska, kako je rekao Papa u svom govoru, može svojom kulturom pridonijeti izgrađivanju te zajednice europskih naroda.

Papa se u svojim govorima dotaknuo također teme vrjednota koje ne idu uvijek u pozitivnom smjeru kako Crkva smatra da trebaju ići. Papa je uočio neke negativnosti u vezi s tim, u prvom redu sekularizaciju, koja nastoji potisnuti religiju na rub, ali i subjektivizam, prema kojem svaki pojedinac određuje vrijednosti. Te dvije pojave Papa smatra vrlo opasnima i one nikako ne idu za izgrađivanjem zajedništva. U svom govoru na susretu u Hrvatskome narodnom kazalištu Papa je govorio o savjesti, a toj se temi vratio i u homiliji na misi, i to upravo u segmentu odgajanja savjesti, jer obiteljsko ozračje je to u kojem se odgajaju savjesti budućih naraštaja i građana svakog društva. O. Lombardi je primijetio i znakovitost da su u prinošenju darova na misnom slavlju sudjelovali pripadnici različitih obiteljskih stvarnosti.

Pohvalio je dobru organizaciju, a opće ozračje koje vlada tijekom Papina pohoda ocijenio je vrlo pozitivnim i gostoljubivim što je, kako je rekao, vidljivo na svakom koraku, od dočeka, preko bdijenja, mise na Hiopdromu. Posebno se osvrnuo na topao doček mladih i njihovo oduševljeno i pobožno sudjelovanje na bdijenju, što je, smatra Lombardi, pokazatelj da se dobro radi s mladima. Pohvalno se izrazio također o izvrsnom ozračju dobrodošlice i prihvaćanja onoga što Papa govori i poručuje što je znak da narod prihvaća Papine poruke i da njegove riječi padaju na plodno tlo, koje je pomno pripravljeno.

U zagrebačkoj prvostolnici

Papa Benedikt XVI. je u zagrebačkoj katedrali Blažene Djevice Marije na nebo uznesene u poslijepodnevnim satima predvodio večernju časoslovnu molitvu. Nad/biskupi, svećenici, redovnici, redovnice, bogoslovi, sjemeništarci te redovnički kandidati i kandidatice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine ispunili su prvostolnicu. Ispred pročelja katedrale, koja je zasjala u obnovljenoj ljepoti i sjaju, Papu su pozdravili kanonici Prvostolnoga kaptola zagrebačkog i prebendari Zbora prebendara Prvostolne Crkve zagrebačke, odjeveni u korsko ruho. Pomoćni zagrebački biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski prinijeli su Papi blagoslovljenu vodu, kojom je načinio znak križa na sve četiri strane svijeta, te raspelo kojemu je poljupcem iskazao počast. Nakon ulaska u zagrebačku prvostolnicu Sveti Otac zadržao se u tihoj molitvi na klecalu pred svetištem, a zatim se u sakristiji obukao u korsko ruho te u procesiji došao do glavnog oltara, koji je okadio. Na početku Večernje pozdravio ga je zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić te mu je čestitao 60. obljetnicu svećeničkog ređenja. Nakon pozdrava darovao mu je sliku Majke Božje od Kamenitih Vrata, a Sveti Otac je kardinalu Bozaniću predao kalež.

Nakon kratkog čitanja iz Poslanice Hebrejima Papa je izrekao prigodni nagovor. Dijelove je čitao na hrvatskome jeziku, a one koje je čitao na talijanskome u hrvatskom je prijevodu čitao svećenik Zagrebačke nadbiskupije dr. Josip Šalković. Nakon Papina nagovora, okupljeni u katedrali neko su vrijeme, unatoč burnom pljesku, ostali u tišini, razmatrajući nad Božjom riječju i poticajima Svetoga Oca. Večernja je završena zaključnom molitvom. Na kraju Večernje Papa se uputio prema sarkofagu u kojem se čuvaju ostatci tijela blaženoga Alojzija Stepinca te se ondje, kleknuvši, zadržao u molitvi. Dok se Sveti Otac vraćao prema katedri, zbor pod vodstvom Miroslava Martinjaka, pjevao je himan u čast blaženoga Alojzija Stepinca. Papa je potom svim okupljenima udijelio apostolski blagoslov.

Svi prisutni su ostali neko vrijeme u katedrali, pozdravljajući Svetoga Oca, koji je zatim kroz katedralu otišao u Nadbiskupski dvor, u službeni posjet svome domaćinu, zagrebačkome nadbiskupu i metropolitu kardinalu Josipu Bozaniću. U predvorju se Sveti Otac osobno fotografirao sa svakim članom Odbora Zagrebačke nadbiskupije za pripremu pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj. Po dolasku u svečani salon, kardinal Bozanić je Papi predao znakovite darove koji će ga podsjećati na hrvatsku prošlost i boravak u Zagrebu, a zatim se upisao u spomen-knjigu te rukovao s bogoslovima koji su mu bili asistencija u liturgijskim slavljima te sestrama milosrdnicama koje djeluju u Nadbiskupskom dvoru.

Tijekom Papina boravka u Nadbiskupskom dvoru četiristotinjak bogoslova svih bogoslovija hrvatskog naroda pjesmom je čekalo fotografiranje sa Svetim Ocem. Nakon zajedničke fotografije, bogoslovi su papu, koji je krenuo prema zračnoj luci, ispratili pjesmom i skandiranjem »Benedikte, Benedikte«.

Oproštaj u znaku oluje i duge
Oko 19,15 Sveti Otac je krenuo prema zračnoj luci. Zbog olujnog nevremena koje je zahvatilo područje zračne luke Zagreb otkazan je svečani protokol oproštaja. Izmjenjivanje kiše i sunčanih zraka stvorilo je na kraju Papina pohoda veličanstvenu dugu, koja je svojim bojama natkrila Zagreb. Sveti Otac kratko se na odlasku oprostio s visokim državnim i crkvenim dužnosnicima u hangaru zračne luke; hrvatskim biskupima, na čelu s predsjednikom HBK-a đakovačko-osječkim nadbiskupom Marinom Srakićem, te državnim izaslanstvom, na čelu kojega su bili predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Razmijenjeni su oproštajni govori, koji nisu zbog izmjene protokola pročitani, a Papu su do zrakoplova dopratili njegov domaćin kardinal Bozanić i generalni tajnik HBK-a i glavni koordinator organizacijskog odbora HBK-a za pripremu i praćenje Papina pohoda mons. Enco Rodinis.

Zrakoplovom Airbus 320 »Dubrovnik« Croatia Airlinesa, kojim je upravljao kapetan Marko Vidan, papa Benedikt XVI. je s pratnjom, hrvatskim veleposlanikom pri Svetoj Stolici Filipom Vučakom i novinarima akreditiranima pri Svetoj Stolici, otputovao iz Zagreba, oko 20.30 sati, sa zakašnjenjem od 45 minuta.

Prije ulaska u zrakoplov Papa je još jednom, očinski razdragan, ispružio ruke i mahnuo cijeloj Hrvatskoj, a nazočnim vjernicima koji su ga ispraćali radosnim pljeskom i klicanjem »Papa, mi te volimo!« i mnogobrojnim tisućama hrvatskih vjernika i ljudi dobre volje ostat će u nezaboravnom sjećanju tridesetitrosatni boravak Pape blagih očiju i djetinjega radosnog smješka.

Za Papin pohod Hrvatskoj bilo je akreditirano oko 1250 predstavnika medija, od čega 950 domaćih te oko 300 stranih, iz oko 130 redakcija iz 25 zemalja. Događaj je pratilo 30 predstavnika televizijskih kuća te isto toliko radijskih postaja iz zemlje i inozemstva, kao i predstavnici vodećih svjetskih novinskih i fotografskih agencija. Televizijske postaje s nacionalnom koncesijom pobrinule su se za bogat program, a HTV je izravno prenosio sve događaje, okarakteriziravši Papin pohod kao njihov najznačajniji projekt 2011. godine, jer je na njegovoj realizaciji sudjelovalo petstotinjak djelatnika iz različitih radnih jedinica: tehnike, programa, produkcije, scenografije, dizajna i ostalih pratećih službi HTV-a i HR-a.

Uspješna organizacija veoma zahtjevnog pohoda

Nakon što je krajem listopada 2010. službeno objavljeno da je papa Benedikt XVI. radosno prihvatio poziv Hrvatske biskupske konferencije, predsjednika Republike Hrvatske i predsjednice Vlade Republike Hrvatske, i da će doći u pastirski pohod Hrvatskoj, u subotu 4. i nedjelju 5. lipnja 2011. godine, povodom Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, te se tom prigodom pomoliti na grobu blaženog kardinala Alojzija Stepinca u zagrebačkoj prvostolnici, započeli su brojni radni susreti i dogovori u svezi s organiziranjem jednog od najzahtjevnijih organizacijskih poslova, koji je u suradnji crkvenih i državnih tijela trebalo prirediti u 6 mjeseci. S obzirom da je Zagreb izabran za odredište dvodnevnog boravka pape Benedikta XVI., gotovo svi susreti crkvenih i državnih vlasti te nadležnih odbora održani su u Zagrebu, a Zagrebačka nadbiskupija dala je najveći doprinos u organizaciji i provedbi pohoda.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić osnovao je Odbor Zagrebačke nadbiskupije za pripremu pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj te je 15. siječnja 2011. godine održan i prvi radni susret pod njegovim predsjedanjem. Tada su podijeljene obveze svim članovima Odbora, organiziran rad operativnih odbora i tijela te uspostavljena koordinacija sa svim drugim potrebnim razinama. Susreti Odbora održavali su se u prostorima pastoralnih ureda Nadbiskupskoga duhovnog stola.

Stalno vijeće HBK-a imenovalo je 16. studenoga organizacijski odbor HBK-a za pripremu i praćenje pohoda svetog oca Benedikta XVI. Hrvatskoj. Za glavnog koordinatora odbora imenovan je generalni tajnik HBK-a mons. Enco Rodinis, za pripremu i organizaciju liturgije imenovan je predstojnik Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral HBK-a fra dr. Ante Crnčević, za protokol je zadužen zamjenik generalnog tajnika HBK-a vlč. Fabijan Svalina, za medije predstojnik Tiskovnog ureda HBK-a gosp. Zvonimir Ancić. Odlučeno je da će se Nacionalni susret katoličkih obitelji i Papin pohod održati pod geslom Zajedno u Kristu, a ubrzo je u Glasu Koncila osmišljen i logo susreta. Hrvatska biskupska konferencija i Državni odbor za pripremu i praćenje pohoda svetoga oca Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj priopćili su u ponedjeljak 20. prosinca program apostolskog putovanja pape Benedikta

XVI. Republici Hrvatskoj. Priopćenje su potpisali predsjednik HBK-a đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić te ministar vanjskih poslova i europskih integracija i predsjednik državnog odbora za pripremu i praćenje posjeta svetog oca Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj Gordan Jandroković.

Krajem siječnja 2011. godine hrvatski su biskupi uputili vjernicima Pismo prigodom Papina pohoda i Molitvu za obitelj, koja sa molila u svim župama i zajednicama u sklopu duhovne pripreme za Papin pohod i Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. Ured za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije i Odbor za mlade Hrvatske biskupske konferencije objavili su u nakladi Glasa Koncila knjižicu Zajedno u Kristu, koja sadrži građu za pripremu za molitveno bdijenje mladih s ciljem pomoći voditeljima u izvođenju pripremnih vjeronaučno-katehetskih susreta za dolazak na susret s Papom. Otisnuti su i plakati za sve župe u Hrvatskoj, a mjesec dana uoči Papina dolaska postavljeni su veliki plakati uz ceste s pozivom na susret sa Svetim Ocem.

Povjerenstvo za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije u prvim danima veljače započelo je s pripremu za dolazak pape Benedikta XVI. Jednom mjesečno u zagrebačkoj katedrali organizirala su se klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, na kojima su se okupljali mladi iz župa grada Zagreba, članovi pokreta i udruga te muških i ženskih redovničkih zajednica. Na poseban način je u središte priprema za susrete sa Svetim Ocem stavljen lik Majke Božje od Kamenitih Vrata, zaštitnice grada Zagreba. Devet replika slike Majke Božje od Kamenitih Vrata nosilo se iz župe u župu, najprije izvan Zagreba, a zatim u samome gradu, prema središnjim župama. Na molitvenim susretima oko slike Majke Božje okupljali su se mladi i predstavnici različitih skupina koje djeluju u župama – zborovi, liturgijske zajednice, molitvene skupine, članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća…

Članovi Stalnog vijeće HBK-a uputili su 18. svibnja 2011. poziv vjernicima povodom pohoda Svetoga Oca. Predsjednik Odbora Zagrebačke nadbiskupije za pripremu pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj mons. Mijo Gorski uputio je 19. svibnja 2011. detaljne upute svećenicima i vjernicima za prijave i sudjelovanje na slavljima sa Svetim Ocem. Mrežna stranica www.papa.hr okupila je brojne volontere i mlade te su posredstvom te stranice odaslane u javnost sve informacije vezane uz organizaciju i sam tijek Papina pohoda Hrvatskoj.
 
Službeni vjesnik Zagrebačke nadbiskupije, godište XCVIII., br. 3, Zagreb, 2011., str. 119-127.

 
 
 
Podijelite na: